INFORMATOR 02/15

БРАНИСЛАВ ЧАНАК  НЕ  ДАЈЕ ФОТЕЉУ У СЕС-у И ПОНОВО ПРЕТИ „СТРАНОМ ИНТЕРВЕНЦИЈОМ“

Саопштење за јавност Конфедерације слободних синдиката поводом рада Одбора за утврђивање репрезентативности по захтеву овог синдиката

Конфедерација слободних синдиката, је у складу са законом, 14 јануара 2015. године уредно поднела Одбору за утврђивање репрезентативности захтев за преиспитивање репрезентативности синдиката УГС Независност. У складу са Законом о управном поступку, Конфедерацији је, као подносиоцу захтева, требало да се обезбеди присуство код одлучивања и поступања по истом.

Конфедерација до данас није добила никакав позив за присуство седницама Одбора.

Законски рок за поступање по наведеном захтеву (30 дана) је већ одавно прошао а Одбор, који је на неколико седница разматрао овај захтев, још није успео да донесе било какву одлуку, односно предлог за ресорног Министра, јер Бранислав Чанак, лидер синдиката УГС Независност, успева да опструира рад Одбора не бирајући начине и средства.

Приликом задњих измена Закона о раду промењен је и јединствени члан у Правилнику о раду Одбора за утврђивање репрезентативности, којим су се одлуке овог консултативног органа Министарства доносиле консензусом, па се сада доносе већином гласова чланова Одбора. По одредбама закона о раду Одбор сада има девет чланова, три испред државе, три испред Уније послодаваца Србије и три из редова синдиката (два из СССС и Бранислав Чанак из УГС Независности).

Како је Чанку избијена из руку веома ефикасна алатка, коју је он више пута до сада користио, да блокира доношење било какве одлуке Одбора која се њему није свидела, овај пут је морао да прибегне другим методама опструкције и притиска на чланове Одбора.

Према нашим информацијама са задње седнице Одбора, Чанак је поново тражио да се прекрше одредбе Закона о раду и вршио притисак на чланове одбора да се одбаци захтев Конфедерације за пребројавање свих чланова (приступница) УГС Независност, иако је до сада овај синдикат поднео само приступнице за бројање у грани образовања, за које је утврђено да је већина од њих неисправна. Како сазнајемо успео је, поред представника СССС, да придобије и представнике Уније послодаваца Србије, организације послодаваца за коју се такође зна да нема репрезентативност.

У својој безобзирности да задржи нелегитимно стечено право на репрезентативност и привилегије, које је он лично и његов синдикат користио на штету целог радништва Србије од 2005. године. до данас, поново прети „страном интервенцијом“, односно притиском на Владу Србије и ресорног Министра за рад, од стране разних Европских и других међународних организација, чији је он и његов синдикат члан и од којих је до сада добијао подршку „на реч“.

Конфедерација очекује да Влада Републике Србије буде доследна и поштује законе Републике Србије и да овај пут неће дозволити синдикату УГС Независност да избегне пребројавање, односно губитак репрезентативности на нивоу Републике, као што је то био случај 2010. године.

Конфедерација  слободних                                                                    синдиката

SNRZS

 0111234567
 0641234567

Kontakt

https://www.snrzs.org/inner.php/ajax
https://www.snrzs.org/inner.php/ajax